|
|
|
... és megfőzzük. Tálalás előtt a tetejét petrezselyemlevéllel szórjuk meg.
Sütőtökleves zsemlekockával
Hozzávalók: 1 kg sütőtök, 1 fej vöröshagyma, 1 darab paradicsom, 1 közepes fehér paprika, 4- 5 szál petrezselyemlevél, 1 liter tej, étolaj, 2 darab zsemle, só, 1-2 evőkanál cukor, fehér bors.
A meghámozott, kimagozott sütőtököt kis kockákra ... |
|
|
|
|
|
|
|
... o)
Lecsó friuli módon (Peperonata alla friulana)
Hozávalók: olívaolaj, 2 db cukkini, 1 db padlizsán, 10 dkg kolozsvári szalonna, 1 fej vöröshagyma, 8 paprika, 4 paradicsom, szárított erőspaprika, só, bors, oregánó
Elkészítése: Olívaolajon megpirítjuk a felkockázott cukkinit, majd külön a padlizsánt, és mindkettőt félretesszük. Ugyanabban a serpenyőben me... |
|
|
|
|
|
|
|
... babérlevelet, kolbászdarabkákat, és szabad tűzön grillezzük meg.
Görögösen
Apróra vágott gombát és vöröshagymát serpenyőben locsoljunk meg citromlével, keverjük össze sűrített paradicsommal, engedjük föl fehérborral, majd lassú tűzön, egy csokor zöldfűszerrel, korianderrel, fekete- és fehérborssal, rózsaborssal ízesítve főzzük meg.
Salátában
Vágjuk ... |
|
|
|
|
|
|
|
... folyadék legfeljebb annyi lehet, mint a zöldség egynegyede.
Vannak zöldségfélék, amelyeknek nedvességtartalma bőven elegendő ahhoz, hogy a saját levükben megpuhuljanak (paraj, sóska, paradicsom, gomba), vagy csak nagyon kevés folyadékot igényelnek.
A párolt zöldséget úgy is tálalhatjuk, hogy forró tálra rakjuk, és a visszamaradt levet tejföllel vagy tejszínnel, tojássárg... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsírosabb falatokat. Helyettük friss saláták és grillezett húsok kerülnek az asztalra.
Nálunk jól bevált recept: szedj össze minél többféle zöldséget a zöldségesnél, legyen benne paradicsom, paprika, uborka, káposzta, sárgarépa, retek, újhagyma vagy bármi, ami még eszedbe jut, öntsd nyakon natúr joghurttal és keverj hozzá majonézt.
Ehhez azután mindenki fog... |
|
|
|
|
|
|
|
... választotta, mert egy életre a jóság nagyobb érték, mint a szépség. Ez a tanmese jut mostanában az eszembe, amikor a piacon a befőzni valóért megyek. Szinte fillérekért lehet kapni apró paradicsomot, fehér húsú őszibarackot, almánál alig nagyobb sárgadinnyét. Szívszorító látni, hogy mit tett az aszály egyes helyeken a növényeinkkel. Az eladók is röstelkedve, csöndben állnak a szem... |
|
|
|
|
|
|
|
... elterjedt és méltán megbecsült zöldségünk, mivel nemcsak nyersen fogyaszthatjuk: tartósítjuk is. Leggyakrabban befŐzzük, vagy pürét készítünk belŐle, és azt lefagyasztjuk, sŐt a vékony paradicsomszeleteket száríthatjuk is. Termesztése során sok fényt igényel, ezért napfényes, meleg termŐhelyet válasszunk számára. A többi zöldségfélével szemben akkor fejlŐdik a legszebben, ha a köv... |
|
|
|
|
|
|
|
... ha nem teszünk a levertség ellen semmit, a helyzet romlik. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. A zöld tökben és a paradicsomban lévő ásványok egymást támogatva jobban fel tudnak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... és hideg helyen megdermesztjük.
ĺnyenc zöldséges kacsamáj
Hozzávalók:
1 kg kacsamáj, 1 kg kacsaháj, 1 nagy fej fodros levelű saláta, 2 lilahagyma, 4 paradicsom, 1 csomag retek, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 5 evőkanál olívaolaj, 1-1 mokkáskanál só és frissen őrölt bors.
Elkészítése:
Az epétől gondosan meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... előttük
fellépő nevetséges fräulein.
A csóró orosz tiszteknek nyilván nem volt pénzük
nőre, áhítattal verték a farkukat, és kiguvadt szemmel
habzsolták a mohamedán értelemben vett paradicsomi
látványt.
Időnként hatalmas gejzír lövellt fel valamelyik faszból,
egyenest a szomszéd ruhájára, sőt szakállába.
A girlök után a zenekar zajos indulóba... |
|
|
|
|
|
|
|
... nagykereskedőtől 29-féle zöldséget és gyümölcsöt vásároltak össze, volt közte alma, banán, cseresznye, fekete- és fehér szőlő, citrom és narancs, kiwi, málna, valamint paprika, salátafélék, spárga, paradicsom és spenót. A kutatók a teljes készletet a hűtőszekrénybe helyezték, és a hőmérőt a mezőgazdasági minisztérium által zöldségek tárolására ajánlott hőfokra állították. A vizsgá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
HARMADIK NAP:
Reggeli: Virslis melegszendvics
Hozzávalók:
2 szelet graham kenyér
1 db virsli
2 sz. light lapka sajt
3 dl paradicsomlé
ízlés szerint ketchup vagy mustár
Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg ketchuppal vagy mustárral. Vékonyan felkarikázott virsli... |
|
|
|
|
|
|
|
... nevetséges fräulein.
A csóró orosz tiszteknek nyilván nem volt pénzük
nőre, áhítattal verték a farkukat, és kiguvadt szemmel
habzsolták a mohamedán értelemben vett paradicsomi
látványt.
Időnként hatalmas gejzír lövellt fel valamelyik fasz-
ból, egyenest a szomszéd ruhájára, sőt szakállába.
A girlök után a zenekar zajos in... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprika
Hozzávalók:
- 50 dkg darált pulyka vagy sertés
-6-8 TV (alias tölteni való) paprika
- 4 evőkanál sima rizs
-1 fej vöröshagyma
- 2 tojás
-5 dl paradicsompüré
- 1 dl tej
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- cukor
- zellerlevél
- só
- bors
- pirospaprka
-zöldségkeverék-
Elkészítés: Fél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
Grillezett-rakott cukkini
Hozzávalók:
# 2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
# 1/2 dundi póréhagyma
# 1 gerezd fokhagyma
# 6-8 kis paradicsom
# 2-3 evőkanál passzírozott paradicsom
# 1 evőkanál barna cukor (vagy méz... |
|
|
|
|
|
|
|
... néhány szelet pirítósra kenve.
Hozzávalók: 2 db nagyobb padlizsán, 2 cs (150 gr) mozzarella krémsajt, majonéz, olaj, fokhagyma, petrezselyem, fehérbors, mustár, só, 4 db friss paradicsom.
Elkészítés: A padlizsánokat alaposan megmossuk, majd (héjastól) kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és enyhén besózzuk. Egy kevés olajon, lassan mindkét oldalán aranysárgára átsüt... |
|
|
|
|
|
|
|
............ A törökparadicsom vagy tojásgyümölcs néven is ismert padlizsán - úgy tűnik - egyre jelentősebb szerepet tölt be a piacon, már július végén kapható és késő őszig színesíti a kínálatot. Ez a fényes, lilásfekete héjú, körte alakú gyümölcs a csucsorfélékhez tartozik, a... |
|
|
|
|
|
|
|
... személyi besorolás szerint: PARASZTok, megművelték azt a kicsi földet a legjobb tudásuk szerint.
Belefogtak a fóliázásba is, és olyan sikerrel termesztették a primőr paprikát, paradicsomot, meg minden mást, hogy ellátták vele nemcsak hazánkat, hanem Nyugat-Európát is.
Az akkor telepített (és azóta elöregedett) szabolcsi almások ontották a finom, zamatos magyar almát - ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Ezután leszűrjük, és az
időközben elkészített hagyományos salátalébe tesszük. Tálaláskor meghintjük egy
kevés finomra vágott petrezselyemzölddel. Azonos módon készíthetünk
paradicsompaprikából is salátát, vagy a két fajtából vegyesen, ilyenkor
ügyeljünk az egyforma szeletelésre. Nyáron, amikor már olcsóbb a paprika,
érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors, babérlevél
A szalonnával spékelt, hagymás, babérleveles, borsos pácban érlelt sertéscombszeleteket roston kisütjük. Tetejére sült gombát és hagymaszeleteket rakunk, fűszeres paradicsomkrémmel locsoljuk meg. sült krumplival tálaljuk.
Paradicsomkrém: paradicsom, zellerzöld, fokhagyma, vöröshagyma, olaj, só, bors, vörösbor felhasználásával készül.
Sertéss... |
|
|
|
|
|